"Jeg takler stress i hverdagen bedre, etter at jeg begynte å trene karate!"
- Terje (28)

Reisebrev fra Leaders Course

Linda Lund - 27.07.12

Reisebrev fra Leaders Course med Sensei Jon Wicks, Crystal Palace, Storbritannia 30. juni- 1. juli 2012.

Leaders Course på Crystal Palace er blant årets høydepunkter. Fra Norge deltok vi denne gangen med en solid delegasjon på syv personer: Sensei Espen Karlsen (6. dan) fra Mo i Rana, sensei Rune Joanesarson (5. dan) fra Voss, sensei Kenneth Langballe (5. dan) fra Hiryukan, Tommy Olsen (3. dan) fra Mo i Rana, Ronny Olsen (3. dan) fra Mo i Rana, Vidar Mjånes (2. dan) fra Os og Linda Lund (1. dan) fra Hiryukan. Leaders Course er en fantastisk møteplass for de høyeste graderte i hele Europa, og med deltakere også fra andre verdensdeler. Flere av oss reiste til London en dag eller to i forkant og nøt storbyens gleder frem til alvoret begynte lørdag ettermiddag.

Treningstidene var kl 13:00-17:30 lørdag og kl 10:00-14:30 søndag, med en halvtimes pause. Ved Shômen var det stilt opp en stor banner med bilde av Suzuki sensei og dojo-kun. Lørdag var det oppvarming på egen hånd, før vi stilte opp. Ved oppstilling hadde vi opplesing av Dojo-kun  – noe å tenke på for klubbene å innføre på trening.

Den norske delegasjonen sammen med sensei Jon Wicks

Først gikk vi i gang med Pinan Shodan. Ingen har vondt av å terpe på detaljene her, og sensei Wicks fant nok å pirke på. Deretter var det Seishan, med stort fokus på tempovariasjoner og kombinasjoner. Så var det Sanbon Kumite Jodan Uke nummer to og tre, først alene og så med partner. Sensei Wim Massee (7. dan) fra Spania og sensei Arturo Girona (7. dan) fra USA hjalp til med å korrigere utøverne, og det var nok å plukke på. Deretter var det Kihon Kumite nummer fire, med fokus på unnvikelse, forflytning og rette stillinger. Så var det over til noe mange hadde sett frem til: Tanto Dori. Sensei Wicks understrekte at tantoen i metall ikke skal være verken spiss eller skarp. Som ny er den som regel det, og derfor er det opp til utøveren å gjøre den sløv og butt, dette av hensyn til eventuelle skader og forsikring. Etter å ha trent Tanto Dori nummer åtte til vi var blåe på overarmen, var det tid for Idori nummer tre. Nettopp Idori er en god grunn til å delta på Leaders Course, ettersom det undervises heller sjelden i disse teknikkene. Til slutt hadde vi Tachi Dori nummer en, som vel ble høydepunktet for de fleste.

Lørdag kveld var det tradisjonen tro felles middag på den japanske restauranten på Crystal Palace. Ettersom dette var nær ettårsdagen til Suzuki senseis bortgang, var denne middagen en markering av hans minne. Denne restauranten var Suzuki senseis favorittrestaurant på Crystal Palace, og han har tatt oss med dit utallige ganger. Vi fylte opp restauranten og satt tett i tett rundt de tradisjonelle lave japanske bordene, og Sensei Wicks holdt en liten, men innholdsrik tale.

Søndag begynte vi dagen med basic, for så å gå over til Bassai. Som alltid i kata ble det understreket at man ved guananash ikke skal begynne på kataen umiddelbart, men når man har det rette fokuset. Deretter var det Kihon Kumite nummer åtte, med fokus på rett forflytning og stilling i tillegg til avslutningen hvor angriperen skal fås ut av balanse. Så var det Tanto Dori nummer ni, hvor alle detaljer ble nøye gjennomgått. Deretter hentet vi frem sverdet igjen, og øvde på nummer en, som vi hadde hatt dagen før, og også nummer to. Deretter kjørte vi de annenhver gang i ett med partner, uten pause imellom. Så var det Rohai, og helt til slutt Jiyu Kumite med bytte av partner tre ganger. To lange og krevende treningsdager var over, og det var tid for gradering. Kun to personer – en brite og en finne – graderte denne gangen, begge til 2. dan. Begge bestod.

Leaders Course lever virkelig opp til forventningene. Dette er en unik mulighet for å trene på svartbeltepensum sammen med dyktige utøvere fra hele Europa, under sensei Wicks’ instruksjon hvor man får korrekte detaljer og presiseringer på alle teknikker. Det er to Leaders Course i året – hver juni og oktober. Jeg vil på det sterkeste anbefale å delta her. Spesielt instruktører bør forsøke å få til å delta på Leaders Course på årlig basis, både med tanke på instruksjon i egen klubb, men også for inspirasjon og påfyll for sin egen del. Treningen er åpen for 2. dan og oppover. Ta kontakt med klubbledelsen hvis du har lyst til å delta på Leaders Course, så hjelper de deg med informasjon og reise sammen med andre norske deltagere.

Linda Lund, 1. dan
nestleder i Karateklubben Hiryukan
« Treningstider høsten 2012 - endringer! Bra samling i Sarpsborg 8. - 10. juni! »