"Jeg trodde det var for sent å begynne å trene karate. Så feil kan man ta!"
- Stian (37)

Reisebrev fra Voss 2013

- 13.03.13

Voss er et vakkert vintersportsted i fjellene mellom Norges to lengste fjorder og et av de mest snøsikre skistedene i Norge. Her har WIKF Norge arrangert vår-samlingen sin i 30 år.

I år tok én sensei og ti karatekas turen til Gasshuko på Voss. Vi ankom Voss på ettermiddagen etter en 7-8 timers tur over fjellet. Noen i bil, noen med tog. I år bodde vi på fire forskjellige steder, siden vårt stamovernattingssted var fullbooket i år.

Etter innsjekk på de forskjellige stedene møttes noen av oss til middag før treningen på Tre Brør. I tillegg til deltagere fra vertsklubben Voss karateklubb og oss, var det karatekas fra klubbene Os, Byafossen (både avdeling Steinkjer og Trondheim), Sentrum, Askøy, Yasuragi og Samurai. Sensei Cato Bruarøy (6. dan) hadde oppvarmingen på alle helgens økter. Treningstidene var fredag 18:00-21:00, lørdag 13:00-16:00 og søndag 10:00-13:00. I tillegg var det trening for dan-kandidatene lørdag kl 12:00-13:00, gradering lørdag kl 16:00 og Krav Maga med sensei Bruarøy lørdag kl 10:00-12:00.

Klikk her for å se flere bilder fra samlinga

Fredagen startet med basic-trening med sensei Wicks. Deretter instruerte han oss i noe de fleste bare hadde hørt om og kun noen få av oss hadde trent før: Den første av de nye kombinasjonene (Renraku Waza) til neste danpensum. Så var det tid for kata - Seishan. I denne kataen la sensei Wicks vekt på viktigheten av kataprinsipp nr 4, Waza no Kankyu: Variasjon i timing av bevegelsene. «Sometimes fast, sometimes slow». Etter pausen instruerte sensei Rune Joanesarson (5. dan) beltegrader fra lilla og nedover grundig i Pinan Godan. Tradisjonen tro møttes alle på Café Stationen etter trening for en matbit og en prat med karatevenner vi ikke hadde snakket med på en stund.

Lørdag morgen startet noen av oss med en interessant to-timers økt med Krav Maga. Nora, Linda, Anne-Grethe og Grete deltok på dantrening. Sensei Wicks korrigerte og hjalp til og forklarte i detalj prinsippene om Noru og Maai.

Så var det tid for den ordinære treningen. Sensei Wicks instruerte først i Chinto, deretter Bassai med bonkai. I begge kataene fokuserte sensei Wicks på kombinasjoner, kime og stillinger. Mens de høyere graderte gikk gjennom kataen Bassai, praktiserte de lavere beltegradene Wado Kihon-teknikker med sensei Bruarøy. Til slutt på treningen gikk sensei Wicks gjennom navnene på noen stillinger. Det viste seg å være svært nyttig lærdom for de som skulle gjennom teoriprøve i forbindelse med dangradering.

Etter mange timers trening, mye svette og allerede ømme muskler var det tid for gradering. Det var seks kandidater til dangradering og syv til kyugradering. Fra Karateklubben Hiryukan skulle Nora Furan og Linda Lund opp til 2. dan, Anne-Grethe Kirkerød opp til 1. dan og Stein-Ove Uglem opp til 2. kyu. Karateklubben Hiryukan gratulerer alle med oppnådd beltegrad. Vi er stolte over å ha tre jenter til dangradering på samme Gasshuko, det er ganske unikt. Inntil denne dagen var det bare én jente med 2. dan i Norge - nå er det tre.

Etter trening lørdag var det tid for den årlige banketten på China House. Det var som alltid god mat og god stemning, og praten gikk livlig rundt bordene. Sensei Bruarøy holdt en personlig gratulasjonstale til hver av de som dangraderte, og hver og en av de svarte med å holde en tale tilbake, og det ble gitt uttrykk for dyp takknemlighet. Neste stopp var pianobaren på Park Hotel. Vi gikk alle og la oss i tolvtiden, også gutta fra Os.

Søndag morgen ledet sensei Bruarøy oppvarming med Tai Chi. En ypperlig start for verkende muskler. Da sensei Wicks tok over satte han oss i gang med skyggeboksing, men hans selv i tur og orden sparret med sensei Bruarøy, sensei Joanesarson og sensei Kenneth Langballe (5. dan). Deretter var det Kihon Kumite Nanahonme. Etter pausen instruerte han i knivforsvar, Tanto Doori nummer 10, noe vi satte pris på selv om den innebærer felling av en støl kropp på hardt gulv. Helgen ble avsluttet med sverdforsvar, Tachi Dori nr 4, som ble gjennomført av alle med stor entusiasme.

Klikk her for å se flere bilder fra samlinga

Etter treningen satt noen seg rett i bilen mens andre igjen møttes på Café Stationen for en siste middag og avskjedshilsener før turen hjem over snødekte fjell. Vi var alle slitne med ømme muskler, men fylt av inspirasjon og fast bestemte på å dra tilbake neste år. Helgen 7.-9. mars 2014 er allerede satt av i kalenderen.

En stor takk til Voss karateklubb for en flott gasshuko og til sensei Wicks, sensei Bruarøy og sensei Joanesarson for fantastisk instruksjon fra

Sensei Kenneth Langballe, 5. dan
Nora Furan, 2. dan
Linda Lund, 2. dan